Barn- och utbildningsnämnden i Uddevalla föreslår att man ska se över kommunens städverksamhet. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Kommunal kritiserar Uddevallas förslag att privatisera kommunens städverksamhet

"BUN får vad de betalat för"
0:58 min

Barn- och utbildningsnämnden i Uddevalla föreslår att man ska se över kommunens städverksamhet då man funnit väsentliga skillnader i kostnaderna mellan de kommunala och privata städalternativen. Magnus Jacobsson, som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, ser ekonomiska fördelar med den privata verksamheten.

– I en del förskolor finns det skillnader i ett pris på 345 kronor per kvadratmeter och år jämfört med det privata priset på 195 kronor. I den skillnaden låg också att i det privata avtalet som man hade upphandlat ingick även storstädning och fönsterputs. Medan det i det kommunala avtalet så var inte det reglerat utan det var en extra tjänst, säger Magnus Jacobsson.

Kjell Aronsson från fackförbundet Kommunal håller inte med Barn- och utbildningsnämnden om att titta på de privata alternativen. Han anser att kvalitén kan komma att påverkas och att det istället är ett problem mellan förvaltningarna.

– Barn- och utbildningsnämnden får vad de betalat för i sina kontrakt. Det vore bättre att se över kontrakten mellan förvaltningarna. Det som de privata gör är att betala underlöner för en sämre kvalité vill jag påstå, säger Kjell Aronsson.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".