Vänersborgs kommunhus. Foto: Emil Björklund/SR Väst.

Vanligt med hot och våld mot anställda i Vänersborg

"Man måste lära sig att inte ta åt sig"
1:51 min

Nästan var tredje anställd inom socialförvaltningen i Vänersborgs kommun har utsatts för våld eller hot om våld under det senaste året, visar kommunens egen undersökning.

Vad tycker du om att anställda inom socialförvaltningen utsätts för hot eller våld? Kommentera här.

– Vi kommer in till en boende på morgonen och ska göra morgontoalett på honom. Han förstår inte att han behöver hjälp med det här och då kan han börja vifta med armar, ben och sparka och riva, berättar undersköterskan Anne-Sofie Nyblom.

– Man kan känna sig kränkt, men måste lära sig att inte ta åt sig personligt. Det är deras sjukdom som gör att de beter sig på det här sättet.

Alla anställda inom socialförvaltningen har fått svara på frågor om sin arbetsmiljö i en undersökning som kommunen låtit göra. Och svaren visar att tre av tio under det senaste året utsatts för våld eller hot om våld.

Allra vanligast är det för personalen inom äldrevården där undersköterskan Marianne Angseus arbeter. Och hon ser den minskade bemanningen som en förklaring till situationen.

– Det är ju det att personalen blir mer stressad, och det läser de boende oftast av väldigt tydligt, och då blir också de uppjagade. Och så finns alltid en risk att man inte har möjlighet att ge dem den tid de behöver i omvårdnadssituationen, och det kan leda till att de blir mer aggressiva och så kommer hot och våld.

Och just möjligheten att ha tid till ett bra möte mellan patient och personalen är något som kommunen satsat extra på berättar Sture Johansson, socialchef i Vänersborgs kommun.

– Vi har under ett antal år satsat ganska mycket tid och kraft på att utbilda vår personal i bemötande och dessutom har vi också försökt ordna lokaler på ett sådant sätt att konfrontation undviks, säger Sture Johansson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".