Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Klart med pengar till nya bilar

På fredagen meddelade holländska Spyker att pengarna och detaljerna i avtalet som skrevs i början av december förra året mellan företaget och kinesiska Youngman är överförda och klara.

Youngman har investerat tio miljoner euro i sportbilstillverkaren Spyker som rattas av vd Victor Muller. För pengarna får Youngman en ägarandel på 29,9 procent.

Två gemensamma bolag har bildats, där det ena, Spyker Phoenix, ägs till 80 procent av Youngman och till 20 procent av Spyker.

Bolaget ska bygga bilar utifrån en licens från Phoenix-plattformen som Youngman köpte från Saab Automobile 2011, enligt ett pressmeddelande från Spyker.

Spyker köpte Saab Automobile av General Motors i början av 2010. Under 2011 investerade Youngman, enligt dem själva, åtskilliga miljoner i företaget.

När General Motors inte ville ha någon kinesisk inblandning i Saab drog sig Youngman ur och Saab Automobile gick i konkurs.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".