De anonyma gravarna vid Restad i Vänersborg. Foto: Susanne Nobel/P4 Väst
Historiska platser i väst

Tusentals anonyma gravar vid Restad sjukhus

"Totalt begravdes runt 2 000 människor här"
3:34 min

Vid det som en gång var ett av Sveriges största mentalsjukhus finns 200 hundra anonyma gravar, endast märkta med ett nummer och en bokstav.

– De anhöriga skämdes ofta för att kännas vid sina sinnessjuka släktingar, säger historikern Christian Persson.

På begravningsplatsen vid det som var Restads sjukhus i Vänersborg ligger närmare 2 000 personer begravda. På gjutjärnskorsen finns inga namn, bara patientens identifikationsnummer samt ett M för ”man” och ett K för ”kvinna”.

De allra flesta som ligger begravda här var patienter, men även personal som arbetade på sjukhuset ligger begravda på begravningsplatsen, men deras gravar är inte anonyma utan märkta med namn och årtal.

Dessutom ligger ett hundratal soldater här, soldater som dog i dysenteri i samband med kriget vid svensk-norska gränsen 1808-1809.

– Det är en oerhört vacker plats här och ändå har det varit så mycket smärta och lidande här, säger historikern Christian Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".