1 av 2
Barn äter blåbär. Bild: Jessica Gow/Scanpix
2 av 2
Sveriges blåbärsförekomst 2013. Grafik: Ola Langvall, SLU

Skral blåbärssommar i Västra Götaland

Det ser ut att bli en strålande blåbärssäsong, men ska du ut och plocka blåbär får du söka dig utanför Västra Götaland. Enligt en prognos från Sveriges lantbruksuniversitet kommer Norrland och Svealand få 35 till 40 procent fler mogna bär, jämfört med den senaste tioårsperioden. 

Men här i västra och delar av södra Götaland väntar tvärtom en sämre bärtäthet än normalt. En förklaring kan vara att blåbärsriset skadades i vintras när det skyddande snötäcket var borta. På många platser blev riset brunt i toppen, där blommorna ska sitta.

Bärprognosen bygger på en kombination av observationer av mängden blommor, kart och mogna bär från Riksskogstaxeringens landsomfattande provytenät och av återkommande observationer på permanenta provytor vid ett flertal försökslokaler utspridda över landet. Alla uppgifter i blåbärsprognoserna avser skogar med förekomst av blåbärsris, enligt ett pressmeddelande från Sveriges Lantbruksuniversitet.

Men det finns hopp. Enligt rapporten kan man, trots statistiken, hitta ställen även i västra Götaland där det kommer att växa mycket blåbär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".