Plura Jonsson. Bild: Susanne Nobel/P4 Väst Sveriges Radio
Picknick i P4

Plura om Koster, kärleken och kroppen

För Eldkvarns frontfigur Plura Jonsson är inte sommaren detsamma som semester. Förutom spelningar med Eldkvarn runt om i Sverige gör han teveprogram, skriver böcker och målar tavlor. Men när han hinner och kan, åker han gärna ut till Sydkoster. Dit åker också Picknick för att träffa honom.

Pluras historia med Eldvarn började i Norrköping 1971. Då startade Tony Thorén och Per och Stefan Jonsson, alias Plura och Carla, ett band som fick namnet Piska Mig Hårt. Fem år senare ändrade bandet namnet till Eldvarn. Den första framgången kom med albumet Pojkar, pojkar, pojkar. Sedan dess har det blivit många fler album och många fler framgångar.

Plura är inte bara musiker i bandet utan även författare och kock. Tillsammans med Mauro Scocco ledde han matlagningsprogrammet Mauro & Pluras kök i TV 8. Han har även varit med i TV4-programmet Så mycket bättre och i SVT:s släktforskningsprogram Vem tror du att du är?.

Efter flera års samboförhållanden med Maria gifte de sig förra året.

– Jag trodde inte att det skulle vara nån skillnad, men det har stärkt banden mellan oss, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".