Saabs konkursförvaltare Anne-Marie Pouteaux och Hans Bergqvist. Foto: Adam Ihse/Scanpix
Saabs konkurs

Saabs konkursförvaltare kräver ytterligare 35 miljoner i arvode

Saab Automobiles konkursförvaltare begär ytterligare 35 miljoner kronor i förskott på sitt arvode för jobbet med konkursen. Sedan tidigare har förvaltarna fått ut 129 miljoner kronor i arvode.

Saab Automobiles konkursförvaltare Anne-Marie Pouteaux och Hans Bergqvist har tillsammans med medförvaltaren Kent Hägglund lämnat in en framställan om förskott på arvode.

I vanliga fall betalas arvodet till ut efter att konkursen är avslutad, men konkursförvaltarna kan ansöka om att få förskottsbetalningar. Något som Saabs förvaltare nu gör för andra gången.

Totalt handlar det om 34 630 500 kronor som Bergqvist, Pouteaux och Hägglund och deras advokatbyråer vill ha ut.

Det handlar om arvode för det jobb som de tre och deras staber har gjort under ett halvår, från den första november till den sista april i år.

Pengarna ska delas mellan de som har jobbat på de tre olika advokatbyråerna.

Konkursförvaltarna har tagit ut timersättning på mellan 3 500 och 4 500 kronor i timmen.

Genomsnittsersättningen bland de som har jobbat med Saab Automobiles konkursbo på advokatbyråerna Wistrand och Delphi är 2 598 kronor i timmen.

Som grund för sin begäran skriver förvaltarna att "uppdraget har varit synnerligen tidskrävande och komplicerat bland annat beroende på konkursens omfattning och komplexitet."

Tidigare har Anne-Marie Pouteaux och Hans Bergqvist tillsammans med Kent Hägglund fått ungefär 129 miljoner kronor i förskott för jobbet fram till november 2012.

Vänersborgs tingsrätt ska nu besluta om konkursförvaltarna får ta ut arvode i förskott.

Än så länge syns inte något slut på konkursen. Konkursförvaltarna uppger att den inte kommer att avslutas inom överskådlig tid.

FAKTA: Så mycket har förvaltarna begärt

Konkursförvaltarna har begärt arvodena för sitt arbete mellan 1 november 2012 och 30 april 2013.
Saab Automobile: 21 928 750 kronor
Saab Automobile Powertrain: 2 034 875 kronor
Saab Automobile Tools: 3 041 875 kronor
Medförvaltaren Kent Hägglund: 7 625 000 kronor

TOTALT: 34 630 500 kronor

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".