1 av 2
2 av 2
Per Andersson får mycket att göra i helgen under Fallens dagar. Foto: Jonas Partheen

Fullt upp för renhållningen under Fallens dagar

"Kan inte gå i sandaler för du går i brukar upp till anklarna"
1:19 min

I kväll startar fallens dagar i Trollhättan. Tre dagar av fest och underhållning. Men alla kan inte bara njuta av festen. För renhållningen är det mycket att göra.

SE FILM FRÅN FALLPÅSLÄPPET I ARTIKELN!

Per Andersson har jobbat som sopåkare i snart 30 år och han vet hur det ser ut när festkvällen blir till morgon.

– Du kan inte gå i sandaler för du går i muggar och brukar upp till anklarna. Det tar en stund, men vi rättar till det. När folk vaknar på morgonen är det rent igen, säger han.

Mängden skräp som kommunen tar hand om under Fallens dagar är stor. Totalt rör det sig om tio ton och det kan jämföras med en vanlig helg med ungefär ett halvt ton skräp.

I centrum har kommunen satt ut tre extra containrar och flera papperskorgar vid restaurangtälten, men det hjälper föga eftersom folk inte använder dem, säger sopåkaren Per Andersson.

– Det är inget vidare. Börjar någon och det ser skräpigt ut så blir det ju automatiskt att nästa beter sig lika dumt åt då. Det är därför vi försöker hålla så rent som vi kan på vanliga helger, för ser det bra ut är det svårare att skräpa ner, säger han.

Kostnaden för att städa gatorna kring evenemanget är runt 100 000 kronor, vilket är 20 gånger så dyrt som en vanlig helg. Alla kommunens resurser används.

– Alla som jobbar på renhållningen får räkna med att vara med och städa antingen lördag eller söndag, vissa är med bägge två dagar. Så det är till att gå upp vid fyra, säger renhållningschefen Bengt Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".