Malin Henriksson, vice ordförande i Bohusläns socialdemokratiska ungdomsdistrikt. Foto: Maria Loewen/P4 Väst Sveriges Radio

I Uddevalla hedras offren på Utøya av SSU

"Nu är det extra viktigt att vi engagerar oss"
1:21 min

Längs med Kungsgatan i Uddevalla går flera ungdomar ur SSU Bohuslän i en manifestation för att hedra offren vid Utøya. Det är idag två år sedan 69 ungdomar miste livet på den norska ön utanför Oslo.

– Vi är ute och kampanjar för att minnas dagen för två år sedan när Anders Breivik mördade...

Johanna Karlsson, du stannade upp här, vad har du för tankar om terrordådet som skedde för två år sedan?

– Jag tycker det är jättehemskt och fruktansvärt att det finns människor som har sådana tankar och kan göra såna hemska saker för att några andra tänker olika.

För att hedra alla de ungdomar som miste livet för två år sedan på Utöya så går ungdomar från socialdemokratiska ungdomsdistriktet Kungsgatan upp och ned. Idag vill de på ett särskilt sätt stå upp mot orättvisor, intolerans och rasism. Malin Henrikson är vice ordförande i SSU i Bohuslän.

– Vi har pratat mycket om det att för två år sen så var det 69 ungdomars engagemang som dog. Så nu är det extra viktigt att vi faktiskt är ute och pratar med folk och att vi engagerar oss ännu mer. Det var en tung dag och det är fortfarande tungt att gå här idag på den här dagen. Men det är viktigt, det är väldigt viktigt.

Varför är det så viktigt?

– Därför att vi måste vara en stark kraft mot rasism, vi måste belysa främlingsfientligheten och att vi måste vara en kraft mot den. Det är viktigt att man inte bara pratar om den utan även att man agerar.

Och det ska ni göra nu, för du ska bege dig?

– Nu ska vi bege oss en stund till på stan och sen ska vi ned till stranden faktiskt och kolla om det finns ungdomar där som vi kan prata med, säger Malin Henrikson, vice ordförande för SSU i Bohuslän. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".