1 av 3
Utsikt. Bild: Jonas Partheen/P4 Väst Sveriges Radio
2 av 3
Utsikt. Bild: Jonas Partheen/P4 Väst Sveriges Radio
3 av 3
Utsikt. Bild: Jonas Partheen/P4 Väst Sveriges Radio

De är på sjuhundra meters höjd - för din säkerhet

"Det upptäcks tidigt"
1:18 min

Den extrema torkan har gjort att brandflyget har fått mycket att göra. Och varje dag flyger de över Bohuslän och Dalsland för att spana efter bränder. Martin Johannesson är en av de som flyger och så sent som i fredags upptäckte han en brand.

– Det var en brand upp i Bulids skjutområde, strax norr om Uddevalla. Vi såg en rökpelare på ganska långt avstånd och den såg annorlunda ut jämfört med dammet från stenbrott. Vi ropade på SOS i samma stund som vi identifierat och sett att det är en brand i det här fallet.

Och detta var ett sådant fall där brandflyget var först med att upptäcka en brand. Det gjorde det möjligt för brandkåren att komma fram till platsen innan branden hade blivit för stor och släckningsarbetet var hyfsat enkelt.

Just denna sommaren är det extra mycket att göra för brandflyget. Länsstyrelsen för Västra Götaland beräknar att kostnaden för i år kan bli upp emot 300 000 kronor, och det är en fördubbling mot kostnaden förra året. Men nyttan är väl värd pengarna säger Oscar Hed, insatsledare på Räddningstjänsten.

– Från vår sida har vi jättestor nytta av det. I och med att vi får en snabb indikation på att det brinner. Så de gör stor nytta eftersom det upptäcks tidigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".