Arkivbild. Foto: Dr. Scott M. Lieberman/Scanpix.

Elektroniska apparater i fara när blixten slår ned

1:07 min

Trots att det inte brunnit på många ställen i vårt område så är det istället så att många istället har fått sina elektronikprylar förstörda. Tony Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten norra Älvsborg berättar att av fyra brandlarm så var det bara två som var riktiga, men småskaliga, bränder.

– Det är tur att det kom lite regn samtidigt, hade det varit nån vecka före här så hade det kunnat gått illa, säger Tony Karlsson, inre befäl på räddningstjänsten norra Älvsborg.

Under kvällen och natten har flera blixtnedslag skett. I Färgelanda slog blixten ner i en villa och en mindre eld startade i garaget. I både Tanum och Lysekil har flera småbränder startat. Men ingen person har kommit till skada i något fall och skadorna på husen har varit små. Detta enligt de olika räddningstjänsterna.

Ovädret ska också ha lett till att många hushåll blev strömlösa och som mest var över 500 hushåll utan ström under morgonen.

I Brastad slog blixten ner i en villa genom telefonledningen. Det brände bort bland annat element, ett modem och fick säkringarna att explodera. Men familjen var hemma och stängde av strömmen innan det började brinna, berättar Oscar Hed, insatsledare Mitt Bohuslän.

– Efter omständigheterna kunde det såklart ha gått mycket värre, så det får vi bedöma som att det gick bra, säger Oscar Hed.

Det var få bränder och inga som var verkligen allvarliga efter det kraftiga åskovädret. Däremot har många fått sina elektronikprylar förstörda.

Lotta Ferm som är skadechef på Länsförsäkringar berättar att de blivit nedringda under förmiddagen och att elektronikprylar går sönder i samband med åskoväder, är något som bara ökar med åren. Med det så ökar också kostnaderna både för privatpersoner och försäkringsbolagen.

– Förr hade man en tv och en dator per hushåll. Nu har varje person i hushållet en tv, en dator, en telefon och en kamera eller vad det kan vara. Slår blixten ned och det här förstörs så ökar kostnaderna för att det blir fler föremål som vi ska lämna ersättning för, säger Lotta Ferm. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista