Sitter din hund i ett hörn och darrar när åskan går? Bild: Frank Franklin II/Scanpix
SOMMARRADION

Håll dig lugn så blir inte hunden rädd för åskan

2:54 min

Sitter din hund i ett hörn och darrar när åskan går? Springer den och gömmer sig för blixtar och åskknallar? Både bland människor och djur finns det de som inte bryr sig om åskan och de som är jätterädda. I Sommarradion idag hör du veterinär Göran Hasslebäck i Uddevalla om hur man ska bete sig som hundägare, om man har en åskrädd hund. 

– Man ska inte ömka de här hundarna, utan man ska uppträda så naturligt som möjligt. 

Men det är ju inte naturligt att vara åskrädd?

– Nej, men ömkar man de här hundarna så framkallar det bara ännu mer ångest än vad det redan är. Man ska höja lite musik och sedan ska man se till så att de har det mörkt så de inte ser blixtarna. För anledningen till att de blir så himla rädda är att de inte kan associera smällen och blixten med något vettigt, så det är därför de blir så rädda. 

Så att trösta hunden, det förstärker rädslan för skott och åska hos den?

– Jag vill påstå att det är så. Man kan till och med stoppa lite fetvadd i öronen på hunden, det är bättre. Var så lugn som möjligt och visa inte att man blir rädd själv, det är det viktigaste.

Kan man säga att vi överför vår egen rädsla på vår hund, precis som man gör som förälder mot sina barn?

– Bra liknelse, visst händer det också.

Hur vanligt är det att folk förmänskligar sina husdjur och tänker på dem som att de vore deras barn kanske?

– Det är en tendens som ökar mer och mer över åren, att man har dem som en familjemedlem och att man förmänskligar dem. Det börjar ju bli vanligt att man går omkring och bär runt på sin lilla hund i sin handväska istället för att låta dem gå på sina ben. Man har hundarna på ett annat sätt idag än vad man hade förr.

Vad säger du till dina mattar och hussar som kommer till dig om just det här?

– Det finns preparat som man kan ha som är rogivande och som lugnar hunden, men problemet med dem är att de ska sättas in när det här börjar och ett åskväder kan ju komma snabbt som ögat. Så stäng till så det är mörkt för hunden och sätt på musik och behåll lugnet.

Ja om man ska förebygga det här, men om man redan har en åskrädd hund, vad gör man då?

– Då ska man prata lite lugnt med den och inte förstärka det här i alla fall. Det finns en del förebyggande, det finns CD-skivor man kan köpa och då vänja hunden vid de här ljuden, det är ett alternativ man kan pröva.

Som så att säga överröstar det som är obehagligt?

– Ja det blir som en kognitiv beteendeterapi att till slut så inser hunden att "det var inte så farligt det här", men att hålla sig lugn är det absolut viktigaste.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista