Hälle IFs Meraf Bahta och Ulf Björklund. Foto: Birgitta Andersson/P4 Väst
SOMMARRADION

Meraf Bahtas "pappa" ser framåt

4:28 min

Ulf Björklund är såklart besviken men hoppas att Meraf Bahta, som just nu befinner sig i Stockholm, inte ska sluta träna eller tävla på grund av att Migrationsverket avslagit hennes medborgarskapsansökan. Meraf Bahta tävlar i Hälle IF och har sedan hon kom till Sverige för 4,5 år sedan hoppats på ett svenskt medborgarskap. Ulf Björklund, som hon brukar kalla pappa, säger att det känns tufft.

– Jag fick reda på det redan igår, via mejl från Migrationsverket. Men jag har ju inte velat gå ut med det här offentligt förrän jag pratat med Meraf.

Så hon har inte fått reda på det tidigare. Men nu vet hon det?

– Nu vet hon det. 

Hur tar hon beskedet?

Meraf är ju som många andra en känslomänniska. Och hon blev väl både ledsen och bestört och besviken och arg på en gång. Så skulle jag vilja beskriva det. Jag försökte förklara för henne att det här är som det är när man har regler och lagar och förordningar att följa, att det är svårt att göra undantag och göra dispens för regler som gäller. Vi hade ju hoppats, det finns ju liknande fall sedan innan då det har blivit positivt svar. 

Ja, det gör ju det, det är andra som fått dispens.

– Det är det vi har hoppats på och tyvärr har vi kanske varit lite väl optimistiska, och fått Meraf att bli väl optimistisk så det tog lite hårdare än det borde.

Och hon är inte hemma nu så du kan stötta henne?

– Nej, hon är hos vänner i Stockholm. Så jag hade gärna haft henne här och kunnat prata med henne på tu man hand, men nu är det såhär att hon stöttas på alla håll från Friidrottsförbundet och tränare och kompisar och idrottare utanför, och det är viktigt så hon inte gräver ned sig i detta. Hon är i sitt livs form och det är bara några veckor till ett stort mästerskap där hon inte får vara med. Det är klart att det känns tufft.

Hon missar ju VM nu då ja, men till nästa friidrotts-VM om två år då ska hon väl ändå...

– Nästa friidrotts-VM är inomhus i mars och där hoppas vi att hon ska kunna vara med. Där är jag övertygad om att chanserna är väldigt stora.

Just det, det är ju inomhus-VM, jag tänkte inte på det.

– Sedan är det utomhus-EM i Schweiz i augusti, så det är två stora mästerskap på gång inom väldigt kort tid här och jag har ju talat med Migrationsverket idag. Det är ju såhär att domskälen är sekretessbelagt sådana här beslut, så vi har inte dem heller. Innan dess så kan vi inte riktigt göra en korrekt bedömning, men jag fick en väldigt positiv uppfattning om att nästa år ska det inte vara några problem.

Hur påverkar det här beskedet hennes träning och tävlan nu då tror du?

– Det är ju det jag är orolig för såklart, men vi ska samtidigt då göra allt för att stötta henne så hon känner att det viktigaste är att hon fortsätter på den här framgångsvägen som hon har inlett den här säsongen, det är ett fantastiskt resultatschema som hon har lagt upp här. Hon har tävlat sex gånger i internationella tävlingar. Sex av dem har varit 1500-meterslopp och hon har vunnit samtliga. I det sjunde var det 3000 meter och hon kom tvåa med ont i magen, på den näst bästa tid som någon svenska någonsin har sprungit, så hennes form är ju fantastisk så det handlar om att bygga på den.

Vad är på gång i sommar nu när det inte är något VM?

– Vi hade ju hoppats på VM så vi har väl inte tittat så mycket så nu är det ju DN-galan som är nästa stora, och där finns inte 1500. Där är 800 eller 5000 och hon är ju egentligen inte tränad för någon av de distanserna men vi ska titta på det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista