En slänggunga på ett nöjesfält. Bild: Filippa Bohlin/P4 Väst Sveriges Radio

Oro för säkerheten på tivoli

"Kan inte garantera att inget kommer att gå fel"
1:49 min

Ett tivoli har kommit till stan, det bullrar och blinkar och barnen flockas runt karuseller och bilar, men föräldrarna vi träffar där är oroliga till hur säkra deras barn egentligen är i attraktionerna.

Har du råkat ut för någon olycka på nöjesfält? Kommentera här.

– Sådär alltså, man vet inte hur noga det kollas när de väl bygger ihop det. Det ska gå snabbt och sådär.

Vad tänker du om säkerheten på tivolin?

– Det här känns inte säkert, sådana här tivolin.

Ändå står du här nu?

– Jag försöker hindra dem från att åka, i princip.

Incidenter och olyckor inträffar då och då på nöjesfälten, nu senast skapade det stora rubriker när en kvinna dödsstörtade från en bergochdalbana i USA. Men kanske finns ändå störst skepsis mot ambulerande tivolin som Axels. Men där menar den ansvariga i Uddevalla Åsa Andreasson att just upp- och nedmonteringen av tivolit tvärtom ökar säkerheten.

– Vi har ju genomgång på vårt material under packning och byggning, och där ser vi om till exempel om små plasthjul på vårt barntåg börjar bli uttjänliga, och då byter vi ju det. Vi håller ju hela tiden kontroll och genomgång, smörjer upp grejerna och byter bultar och...

På kontoret visar Åsa Andreasson högvis av pärmar med besiktningsprotokoll från både norska och svenska kontrollinstanser.

– Skriver på att han tar god hand om sin karusell...

Eftersom Uddevallafestivalen inte vill ta något ansvar så har Axels Nöjesfält här fått söka separat tillstånd hos polisen som gett klartecken utifrån en granskning av besiktningsprotokollen. Fler kontroller än så räknar polisen inte med att göra under helgen.

Så att du kan garantera att inget kommer att hända i olycksväg under helgen?

– Det kan jag förstås inte göra, ska jag köra till Göteborg med bilen så kan jag ju inte garantera att jag kommer fram säkert. Allt kan ju hända, det behöver inte bero på vårt material och våra rutiner utan det kan ju bero på att publiken gör något fel. 

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".