Lagbok: Bild: Christine Olsson/Scanpix

Kommuner bryter mot grundlagen

1:38 min

Trots att kommunerna fick en enkel fråga som enligt grundlagen högst får ta två dagar, så gick det två veckor utan att de hade svarat. P4 Västs granskning visar att flera kommuner i vårt område genom att låta bli att svara på frågor inkomna via mejl bryter mot grundlagen. Detta får Nils Funcke, tidigare sekreterare i yttrandefrihetskommittén, att reagera starkt.

Är det rimligt att kommunerna bryter mot lagen när de inte svarar på e-post? Kommentera gärna här.

– Det är på tok för dåligt. Det bör vara ganska enkelt för kommunen att ta fram de uppgifter ni har begärt.

P4 Väst har i sin granskning frågat alla 14 kommuner i vårt område via e-post, hur mycket de årligen betalar ut i partistöd. Det är en enkel uppgift att ta fram från kommunens redovisningssystem. Det framgick både av underskriften och av mejladressen att brevet var skickat från Sveriges Radio. Men trots det dröjde svaren. Fyra kommuner - Strömstad, Sotenäs, Mellerud och Färgelanda - hade efter två veckors tid fortfarande inte svarat, och det är långt över den tid som grundlagen säger att det får ta.

– Det ska ske skyndsamt det där, och med skyndsamt är det JO:s praxis som har talat om vad det innebär. Det är två arbetsdagar, längre tid får det inte ta. I en kommun som får in en sådan här förfrågan ska tjänstemännen lägga annat som de håller på med åt sidan, säger Nils Funcke.

Alla fyra kommuner - Strömstad, Sotenäs, Mellerud och Färgelanda - som inte svarade på två veckor medger att svaren ska komma snabbare, men svaret på varför det tog sådan tid vet ingen idag. Du hör Ragnhill Andersson och Tomas Nieman, kommunchefer i Färgelanda och Strömstad kommun.

– Jag har inte berörd handläggare på plats just nu för den personen har semester så därför har jag inte haft möjlighet att prata med henne varför det tog lite tid, säger Ragnhill Andersson kommunchef i Färgelanda.

– Jag kan inte svara på det för hon har gått på semester igen, och jag är inte uppdaterad på det, säger Tomas Nieman kommunchef i Strömstad.

Sa hon något om varför hon inte svarade innan semestern?

– Nej, hon sa inget om det till mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista