1 av 2
Narkotika har varit orsaken till de 15 senaste personrånen i västra Fyrbodal. Foto: Ted S. Warren/Scanpix
2 av 2
Tony Bengtsson, spaningschefen för västra Fyrbodal, om narkotikainsatsen som polisen har gjort. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.

Personrån har med cannabis att göra enligt Uddevallapolisen

"Vi gör inte tillräckligt"
1:16 min

Narkotika har varit orsaken till de 15 senaste personrånen i västra Fyrbodal. Tony Bengtsson är spaningschef på polisen i Uddevalla, och han säger att en överväldigande majoritet alla brott som begås har med alkohol eller narkotika att göra.

– Det är ju alla brottsbalksbrott som vi vet är kopplade till 85-90 procent, till användandet av droger.

Sedan Sverige gick med i EU har inflödet av narkotika ökat och det skapar ett osäkert samhälle, säger Tony Bengtsson. De senaste rånen som skett i västra Fyrbodal grundar sig i narkotika. 

– Under den senaste tiden, halva 2012 och 2013 här, där vi haft en femton stycken rån, och då pratar jag om personrån. Där vet vi om att det är cannabis som är orsaken. 

Under detta året har polisen jobbat mycket mot narkotikaförsäljare och tagit fler försäljare än 2012. Men Tony Bengtsson säger, att även om polisen jobbar mot narkotika så önskar han att det gjordes mer.

– Men inte tillräckligt som jag ser det, jag skulle vilja lägga ner mer resurser på detta. Men det är inte jag som äger den frågan, resursmässigt. Frågar du mig personligen skulle jag vilja lägga ned mer resurser på att jobba mot narkotika. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".