Polisen larmar att nätdroger ökar

1:24 min

Nätdroger är något som ökar markant både i P4 Västs sändningsområde, och nationellt. Tidigare kom det ett eller två nya preparat i veckan, en siffra som idag ligger på drygt 15. Och polisen känner av ökningen, det berättar Tony Bengtsson, spaningschef för Västra Fyrbodal.

– Vi märker av det, både med de beslag vi gör men också via kontakter vi har. Både med missbrukare, föräldrar, socialtjänst och även genom övrig information som kommer runt detta. Inte bara i vårat område utan i hela Sverige, säger Tony Bengtsson, polis i Uddevalla och spaningschef för västra Fyrbodal.

Med nätdroger menas droger där substanser i narkotikan ständigt ändras så att den inte hinns med att lagföras och förbjudas.

Någon statistik finns ännu inte på om användandet av nätdroger ökar. Tony Bengtsson, polis i Uddevalla och spaningschef för västra Fyrbodal berättar för P4 Väst att det kommer 10 till 15 nya nätdroger i veckan. Tidigare kom mellan 1 och 2 nya preparat i veckan.

Att användandet ökar bland unga är något som man också ser på rättsmedicinalverket. De får allt oftare samtal från både vårdpersonal och unga som undrar över nätdroger, då effekterna och riskerna.

Och det är farliga droger säger Tony Bengtsson. 

– Det är som jag säger- totalt livsfarligt. Man vet aldrig vad som finns från ena gången till andra gången i den här påsen för det är hela tiden en ändring på substanser. Både försäljaren och brukaren kan aldrig veta exakt vad som finns i innehållet, säger Tony Bengtsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista