Räddningstjänsten har räddningsdykare längs med kusten bland våra kommuner. Foto: Mikael Berglund/NyheterSTO

Räddningsdykare saknas i Dalsland

Bara arton av landets kommuner har räddningsdykare trots att runt 140 personer drunknar varje år. I en granskning som P4 Väst har gjort bland våra räddningstjänster så kan vi nu berätta att vi bland våra kommuner har räddningsdykare längs med kusten. 

Hur ser du på att det saknas räddningsdykare i Dalsland? Kommentera här.

I Strömstad, Tanum, Lysekil, Munkedal, Uddevalla och Sotenäs så samfinansierar Räddningstjänsten ett projekt med sammanlagt tolv dykare. Av dem så ska tre alltid vara i tjänst. Men i de andra kommunerna, Lilla Edet, Trollhättan, Vänersborg och alla Dalslandskommunerna så saknas det räddningsdykare. Anders Olsson på räddningstjänsten i Bengtsfors säger att de inte har några räddningsdykare eftersom de inte heller har några djupa hamnar utan skog och sjöar. Och i deras personal så är alla utbildade ytlivräddare. I Trollhättan, Vänersborg, Mellerud  och Färgelanda så säger Peter Grönros att de har ett avtal med Göteborg men att de gärna hade haft räddningsdykare när det väl händer något, men att det inte är möjligt utifrån det system och den organisation de har idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".