1 av 2
Christopher Eliasson och Marcus Lundstedt. Bild: Privat
2 av 2
Bild ur boken Drottning av Bredfjället. Bild: Marcus Lundstedt och Christopher Eliasson.
P4 Morgon

Drottning av Bredfjället blev bok

Hör hela intervjun med Christopher Eliasson här
6:26 min

Anna Jonsdotter - Drottning av Bredfjället är en berättelse blandad med fotografier och samlat i en bok av dom två fotograferna Kristoffer Eliasson och Marcus Lundstedt. En berättelse som utspelar sig i deras gamla hemorts natur - Ljungskile och Bredfjället. 

 

– Jag och min kära kamrat och kollega Marcus Lundstedt har skrivit en bok om Anna Jonsdotter som levde på Bredfjället för drygt 200 år sedan.

Vem var Anna Jonsdotter?

– Anna var en tjej som träffade en kille, det är inte helt ovanligt att tjejer gör det. Men hon blev gravid vid sjutton års ålder och födde ett oäkta barn. Det här var olagligt på den här tiden så hon blev förskjuten från sin familj och fick flytta upp på fjället och klara sig själv. Hon byggde en koja med ett nyfött barn under armen och fick skapa sin egen lycka eller åtminstone försöka överleva.

Helt ensam på Bredfjället i Ljungskile. Varför denna bok? Vad finns det i denna historien som ni tyckte var värt att berätta?

– Hon är sjutton år med ett barn på armen och får klara sig själv. Det är ganska spektakulärt. Vi har hela kvinnoaspekten på det. Sett med våra ögon är det här fruktansvärt grymt och det får man hoppas att folk tyckte på den här tiden också. Det är ett väldigt gripande öde.

Ni har tagit hjälp av forskare för att genomföra den här boken, är det en helt sann berättelse och var har ni fått all information ifrån?

– Det här är ju en tolkning av hennes öde. Läser man boken så finns det en del grejer som vi inte har belägg för. Vi kanske inte vet om det var exakt si eller så, men man kan göra vissa tolkningar. Fotona i boken beskriver hur hon jobbar hårt och fryser mycket och är hungrig, det vet vi ju inte om hon gjorde, men det är det rimligt att anta? Ja definitivt.

Hon var ju tvungen att överleva där uppe. Ni själva är ju från Ljungskile, du och din medförfattare Marcus, uppväxta på varsin sida av fjället i Ljungskile. Hur mycket av inspirationen kommer från er uppväxt där?

– Hade vi inte vuxit upp här så hade vi kanske inte fått reda på historien. Som man brukar säga, det är ju bekvämast och enklast att gräva där man står. Helt klart spelar det roll att vi är från stället.

Det här är ju en fotobok som blandas med text. Vad var det som gjorde att ni valde det formatet och inte en regelrätt roman där ni skrev hela boken?

– Vi är ju fotografer så vi vill ju fota oss till en bra story helt enkelt. Sen tycker och tror vi att det är ett ganska oprövat format, när man berättar en sådan här historia som ett slags fotoroman. Så vi ville pröva det och se hur det föll ut.

Hur har det gått till när ni varit ute i skogen och fotograferat, hur har ni gjort för att levandegöra miljön?

– Eftersom vi dumt nog bor i Stockholm bägge två och ska ta bilderna här och så ska man samordna ett gäng personer på tre helger som vi tog bilderna, det var ju hektiskt och pusslande och sådär, men tillslut var vi hemma.

Som du säger, ni båda bor ju i Stockholm nu då, men hur mycket tid spenderar ni i Ljungskile och på fjället?

– Alldeles för lite tid, skulle man lugnt kunna påstå. Så mycket vi kan. Men när vi jobbat med boken har det blivit en del, definitivt. Jag själv har ju semester nu och ser fram emot att vara där utan att ha några åtaganden och bara hänga. Att vara där av samma anledning som man började vara där uppe. 

Lyssna på hela intervjun i ljudfilen ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".