Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fem nya poliser i Dalsland

Publicerat måndag 29 juli 2013 kl 14.20
"Det här är något vi velat ha länge"
(1:25 min)
Fem nya poliser i Dalsland. Foto: Cecilia Bäcklund/P4 Väst Sveriges Radio

Personalbristen för polisen i Dalsland har lättat då fem nya ordningspoliser ska stärka närvaron i området. Dalsland har länge haft problem med personalrekrytering och platschefen för polisen i Dalsland, Peter Torstensson, ser en stor förändring i verksamheten.

Hur ser du på en ökad polisnärvaro i Dalsland? Kommentera gärna här.

– För oss motsvarar det här nästan en 30 procentig utökning av den ordningspolisstyrka vi har. Så det är något vi har velat ha länge och det är givetvis väldigt positivt, säger Peter Torstensson.

Det är svårt för polisen på landsbygden att rekrytera personal och de som ändå anställs slutar ofta inom några år för att istället jobba i städerna. Under en tioårsperiod har 51 anställda kommit och gått och få av dem är lokalbor.

– De allra flesta vi har fått hit har ingen lokal anknytning. Det finns några som kommer hit som är väldigt unga och tycker att det är ett väldigt trevligt ställe att bo på. Dessvärre så har majoriteten av de som inte har lokal anknytning börjat här för att sedermera återgå till de platser man kommer från geografiskt.

Varför är det dåligt?

– Det är ju så som i andra verksamheter att det är en fördel om man har kontinutet och man lär känna landskapet här. Det ökar ju kvalitén givetvis.

Av de fem nyanställda poliserna är ingen lokalbo, men Peter Torstensson hoppas ändå att de stannar och jobbar för en förhöjd polisiär närvaro i Dalsland.

– Det blir ju fler helt naturligt och då blir det ju en bättre verksamhet ute. Man kan stötta de kollegor nu som har fått kämpa på en ganska tuff period de senaste månaderna och då lättar ju trycket för dem. Förhoppningsvis kommer allmänheten märka att vår synlighet blir bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".