36-åringens advokat Tommy Nilsson. Bild: Filippa Bohlin/P4 Väst Sveriges Radio
Trollhättefallet

Mordmisstänkt 36-åring gripen av polsk polis

Den mordmisstänkte mannen som varit häktad i sin frånvaro och efterlysts internationellt har nu gripits av polsk polis. Beskedet kommer från åklagaren Per-Erik Rinsell. 36-åringen är misstänkt för mord på en 23-årig tvåbarnsmamma i Trollhättan, som varit försvunnen sedan den 30:e juni i år. 

36-åringen, som varit häktad i sin frånvaro, tog sig till den svenska ambassaden i Warszawa på måndagseftermiddagen och överlämnade sig själv. Ambassaden kontaktade polsk polis för att gripa mannen, i enlighet med den europeiska arresteringsordern. 

– Han kom in på ambassaden på eftermiddagen. Eftersom han var internationellt efterlyst kontaktades polsk polis, som sedan grep honom. Det hela gick väldigt odramatiskt till, säger Victoria Bell vid UD:s pressjour.

Nästa steg blir utlämning och det ansvarar polisen och justitiedepartementet för.

36-åringens advokat Tommy Nilsson säger till TT att han talade med den misstänkte i telefon strax innan han gick in på ambassaden och överlämnade sig själv.

--Han ville göra detta för att slippa ett eventuellt dramatiskt ingripande vid någon färjeterminal eller flygplats. Han hade köpt biljett hem och för att slippa uppståndelse fattade han själv beslutet att gå till ambassaden, säger Tommy Nilsson.

Det var under söndagseftermiddagen den 30 juni som polisen larmades till en fastighet på Östra Margaretavägen i området Dannebacken i östra Trollhättan, då en person hade upptäckt blod i en trappuppgång.

Blodspåren ledde till en lägenhet där stora mängder blod påträffades. Fynden tydde på att ett våldsbrott har ägt rum på platsen och en förundersökning inleddes om misstänkt mord alternativt dråp.

Under hela juni månad har Missing People gjort flera eftersökningar av kvinnan runt och i Trollhättan. Kvinnan är fortfarande försvunnen. Två män, en 31-åring och en 35-åring, har häktats för skyddande av brottsling. Den brottsling som häktningen avser är den 36-åring som i förra veckan häktades i sin frånvaro och som idag gick in på ambassaden i Warszawa.

Mördad 23-årig kvinna i Trollhättan

SÖNDAG 30/6: Polisen larmas till en fastighet i Trollhättan, då blod upptäckts i en trappuppgång. Blodspåren leder till en lägenhet där stora mängder blod påträffades. 

MÅNDAG 1/7: En anmälan om misstänkt människorov upprättas för den 23-åriga kvinna som bodde i lägenheten. 

TISDAG 2/7: Polisen lägger till människorov i brottsrubriceringen. En 36-årig man anhålls i sin frånvaro.

ONSDAG 3/7: Den 36-årige personen går självmant till polisen med sin advokat. 

TORSDAG 4/7: Polisen genomför en husrannsakan hos den anhållne 36-åringen.

FREDAG 5/7: Åklagare Eva Johnsson begär den 36-årige mannen häktad. Häktningsförhandlingarna genomförs under eftermiddagen vid Vänersborgs tingsrätt. Tingsrätten beslutar att inte häkta den 36-årige mannen. Efter en husrannsakan hos en 31-årig man anhålls han på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling.

LÖRDAG 6/7: En husrannsakan genomförs hos en 35-årig man, som anhålls på sannolika skäl för skyddande av brottsling. 

MÅNDAG 8/7: Sökandet med hundar fortsätter i och runtomkring Hunneberg. Den 31-årige mannen begärs häktad av åklagare Eva Johnsson.

TISDAG 9/7: Två män häktas, en 31-årig man och en 35-årig man, för skyddande av brottsling i Vänersborgs tingsrätt. 

TISDAG 23/7: Polisen ändrar brottsrubriceringen från människorov till mord. Männen begärs omhäktade för skyddande av brottsling i Vänersborgs tingsrätt.

ONSDAG 24/7: 36-åringen häktas i sin frånvaro. Mannen har tidigare begärts häktad men då släppts. Mannen efterlyses internationellt.

MÅNDAG 29/7: 36-åringen lämnar in sig på en svensk ambassad i Warszawa, Polen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".