Fotbollsplan. Bild: Oskar Lodin/P4 Väst Sveriges Radio

Grebbestadsspelare jagade omklädningsrumstjuv

Stölder i samband med matcher och träningar är ett vanligt och ofta svårlöst brott. Men ibland räcker det att någon tittar åt rätt håll vid rätt tidpunkt. Så var fallet i lördags när Grebbestad IF mötte Gunnilse IS på hemmaplan.

– Första gången vi såg honom så gick han ju mot klubbhuset då.

Det var andra halvlek och spelaren som inte vill att vi nämner hans namn, var utbytt och satt på läktaren.

– Men sen då när jag satt där borta, så kom han ut ur den dörren som var på framsidan där, med en sportväska och jag kände inte igen honom. Och så vek han av direkt ned mot parkeringen, och då fattade jag nästan eller misstänkte direkt att det var något. Då ropade jag till och då såg han att jag kom springande. Då satte han full fart ned i skogen där.

Spelaren och hans lagkamrater får efter en jakt genom Grebbestad tag i både väskan med deras mobiler och även tjuven som nu är misstänkt för stöld. På så vis är det en otrolig historia, men brottet är inte ovanligt. Polisen i Fyrbodal får årligen in runt 200 anmälningar om stöld utan inbrott vid idrottshallar. Brotten är ofta svårlösta och polisen kan bara uppmana till bättre rutiner och större försiktighet, vilket kan ha fått effekt.

Vid en rundringning till slumpvis utvalda idrottsföreningar i Fyrbodal så är det bara en av tio som har varit med om stöld från omklädningsrum det senaste året. Och deras omklädningsrum är olåst vid träning. Precis som under träningsmatchen på Siljevi i lördags. Spelaren visar mig in i omklädningsrummet.

– Så det är ju som ett smörgåsbord för dem, det hänger ju tjugo mobiler och plånböcker oftast.

Kommer ni att ändra rutinerna?

– Ja, vi kommer nog vara ganska hårda med att låsa i alla fall, kanske ta med det ut i en värdesakspåse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".