Hunden Hunter får avmaskningsmedel. Bild: Filippa Bohlin/P4 Väst Sveriges Radio

Norsk bandmaskskräck ger högtryck hos veterinären

1:38 min

Det är kaos på smådjursklinikerna den här sommaren. Nya norska regler säger att alla hundar måste avmaskas hos veterinär för att passera Norgegränsen.

Hur påverkas ditt resande av att du har husdjur? Kommentera gärna här.

I avmaskningskön utanför smådjurskliniken Strömstad, sitter Anita Berg med hunden Hunter i knäet. Det var tio hundar före i kön när hon kom för en timme sedan.

– Det är tungrott, det var lättare förr när vi bara kunde resa fram och tillbaka, säger hon.

Väl inne hos veterinär Jan Riese får hon under övervakning ge Hunter medel mot dvärgbandmask, få en stämpel i hundpasset och betala drygt 200 kronor.

– Det säger sig självt, att ska vi bara på en helgtur till Sverige, så får hunden stanna hemma framöver.

Det är regler från norska Mattillsynet som började gälla den 1:a maj i år och som nu under semestersäsongen har lett till köer hos veterinärerna i vårt område. Alla hundägare som ska över gränsen måste se till att hundarna får sitt maskmedel och sitt intyg, senast ett och max fem dygn före gränspassage.

På detta sätt hoppas Norge fördröja att rävens dvärgbandmask som kan göra människor sjuka, sprids från Sverige där en handfull fall har konstaterats.

– Den enes död, den andres bröd får man väl säga, säger veterinär Jan Riese, men tror att de norska reglerna bara tillfälligtvis kan stoppa spridningen till Norge. 

Djur går över gränserna överallt och hela tiden, men fram till dess att något fall upptäcks i Norge så kommer veterinärerna att ha mycket att göra med avmaskningsprocedurer för gränskorsande hundar.

– Det här är en extrem situation, vi har fem gånger mer folk än normalt. Jag har egentligen stängt nu, men jag får köra klart alla de här. Folk måste ju komma hem, säger veterinären Jan Riese.

Fråga

Fakta: Hundar, gränspassage och dvärgbandmask

Sedan 1:a maj måste alla hundar som passerar gränsen ha ett pass, vara ID-märkt samt ha ett veterinärintyg på att det behandlats mot mask. Reglerna omfattar inte katter.

Reglerna är till för att förhindra att dvärgbandmask sprids till Norge från Sverige som har konstaterat en handfull fall i landet sedan 2011.

Dvärgbandmasken kan smitta från djur till människor som kan få livshotande skador på inre organ.

Förekomsten av dvärgbandmask i Sverige bedöms dock fortfarande vara liten.

För mer info, klicka här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista