Manifestation mot REVA i Göteborg. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.

Fler utvisas i Västra Götaland

1:05 min

Sedan Reva-projektet trädde i kraft, 2010, har gränspolisen i Västra Götaland utvisat allt fler papperslösa. Västra Götaland är ett av de länen som utvisar flest personer till utlandet.

– Det jag har fått mig till livs är är att vi har verkställt fler denna månaden, eller detta halvår jämfört med föregående år, säger Marita Bengtsson, chef för utredningssektionen på gränspolisen i Västra Götaland.

I samband med att Reva-projektet trädde i kraft 2010 omstrukturerade polisen sitt utvisningsarbete och en markant ökning har skett. Förra året utvisades det 626 personer från Västra Götaland och än så länge har 339 personer utvisats i år, vilket pekar åt att en ökning kommer ske även i år. Redan nu är Västra Götaland en av de län med högsta antal utvisade personer per år.

Ökningen är ännu mer påtaglig när det gäller tvångsutvisningarna, 2009 tvångsutvisades 26 personer och bara i år har redan 34 personer tvångsutvisats. Vilket är tolv personer mindre är förra årets totala siffra på 46 personer. Trots de höga siffrorna vill gränspolisen förbättra sitt arbete.

- Målet är ju naturligtvis att vi ska verkställa fler personer än vad vi gjorde förra året, man får ju titta vad som står i vårt regleringsbrev. Det är ju ett dokument som vi måste leva upp till, säger Marita Bengtsson.

André Ferreira Barbosa

andre.ferreira_barbosa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista