Tommy Nilsson. Bild: Jimmy Kirvesmäki/P4 Väst Sveriges Radio
Trollhättefallet

Åklagaren: Kvinnan är en viktig pusselbit

"Utlämnandet brukar ta några dagar"
1:55 min

Igår gick den misstänkte 36-åringen in på Sveriges ambassad i Warszawa i Polen och överlämnade sig och nu väntas han utlämnas till Sverige. Något som glädjer hans advokat Tommy Nilsson.

– Jag tycker det är mycket bra, jag pratade med honom exakt innan han gick in i ambassadbyggnaden. 

Vad sa han till dig då?

– Nej, han sa bara det att han ville åka hem och överlämna sig till polisen. Han berättade bara att han själv kommit fram till att det här var bästa sättet att göra det på, säger 36-åringens advokat Tommy Nilsson.

Har han samma inställning som förut att han är helt oskyldig och inte har med det här att göra?

-- Ja, det har han. Han förnekar fullständigt de här gärningspåståendena och menar att han har ingenting att göra med historien att göra.

Nu ska polska myndigheter pröva Sveriges begäran om utlämningen. En europeisk arresteringsorder ska, i normala fall, gå relativt snabbt och därefter tar Kriminalvården över.

– Då ansvarar vi för logistiken runt själva transporten, det vill säga biljetter, flyg, marktransporter vid ankomst till Sverige och sådana saker.

Stefan Bergic är ansvarig för Kriminalvårdens transporttjänst och han menar att när de får en beställning på att hämta hem 36-åringen bör det gå fort.

– I normalfallet inom Europa brukar det gå på några dagar, från det att vi har fått beställningarna. 

Också åklagaren för fallet, Per-Erik Rinsell, ser glädjande på att 36-åringen nu finns i förvar i Polen och förhoppningsvis snart kommer att vara tillbaka i Sverige.

– Det är naturligtvis positivt att han har överlämnat sig.

Nu har ni misstänkt huvudman, ni har två stycken män som även de sitter häktade för skyddande av brottsling. Skulle man säga att det enda ni saknar är den försvunna kvinnan?

– Vi saknar verkligen den försvunna kvinnan, ja det gör vi.

Är kvinnan den sista pusselbiten?

– Hon är en mycket viktig pusselbit, om hon är den sista eller inte är svårt att säga men hon är en väldigt viktig pusselbit förstås, säger åklagare Per-Erik Rinsell.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".