Båtmotor. Bild: Janerik Henriksson/Scanpix

Fler anmälda båtmotorstölder under sommaren trots polissatsning

1:35 min

På riksnivå minskar antalet anmälda båtmotorstölder, men i Västra Götaland ökar de trots stor polissatsning. Efter framgångar under våren så har nu turen vänt och sedan första juni har utvecklingen gått från färre till fler anmälda båtmotorstölder jämfört med ifjol.

Hur ska man göra för att minska antalet båtmotorstölder? Kommentera här.

– Det är ju ett förvånande fenomen egentligen, att det ökar under sommaren då det är som mest folk ute. Det borde vara tvärtom faktiskt, säger polisen Thomas Andersson som leder satsningen Båtsamverkan i Västra Götaland.

Vad som också är förvånande är att Västra Götaland sticker ut med sin negativa trend. Antalet anmälda båtmotorstölder på riksnivå har minskat hittills i år med nästan 18 procent jämfört med samma period i fjol, i Västra Götaland har antalet anmälningar istället ökat med elva procent. Detta trots satsningen Båtsamverkan som tar en och en halv polisheltidstjänst i anspråk och som enligt sin Facebooksida har visionen att "med bestående effekt kraftigt minska antalet båtmotorstölder i Västra Götaland." Men Thomas Andersson ser ändå positivt på satsningen.

– Vi tror på Båtsamverkan men det är en metod som kommer ta lite tid innan det blir en verkan. Vi försöker nu med den här Facebooksidan där folk ska se var stölderna sker och vi lägger också ut brottsförebyggande tips. Personen som står på bryggan kanske inte är båtägaren utan tjuven och att man då har koll på sin egen och grannens båt. Vi ser att där man börjar prata med varandra så går stölderna ned till nästan ingenting.

– Men det är klart att när vi inom polisen och allmänheten lägger ned så mycket tid så är det frustrerande när det ökar, säger Thomas Andersson som leder satsningen Båtsamverkan i Västra Götaland.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista