Ann-Charlott Gustafsson, ordförande i Uddevalla Centrumutveckling, välkomnar en förändring i centrum. Foto: Maja Suslin/Scanpix

Trögt för handeln i Uddevalla centrum

"Det behövs politiska beslut"
2:50 min

Centrumhandeln i Uddevalla kämpar för kunderna när Torp köpcentrum strax utanför staden bara växer och växer. På Kungsgatan står tomma lokaler och Ann-Charlott Gustafsson, ordförande i Uddevalla Centrumutveckling, välkomnar en förändring i centrum.

– För närvarande kanske det inte är sådär jätteattraktivt då. Det har varit en del butiker som stängt ner och vi har känt att vi har tappat köpkraft under ett antal år, säger Ann-Charlott Gustafsson.

Varför har butikerna stängt ner?

– Det är ju konkurrens från extern handel, eller allmän konkurrens ska vi säga.

Vad kan man göra för att locka folk till centrum?

– Det behövs politiska beslut. Att man tar och satsar mer på stadskärnan än vad man gjort hittills.

För exakt ett år sedan kunde P4 Väst rapportera att man förväntade sig hårdare konkurrens om kunderna när IKEA skulle öppna. Det är nu tre månader sedan IKEA öppnade och inom en kort framtid slår även Ikano upp dörrarna. Tomma lokaler och ytor i centrala Uddevalla vittnar om att något håller på att hända.

Kommunalrådet Essam El Naggar har övergripande ansvar rörande näringslivet i Uddevalla.

– Vi börjar med att stärka Bäveån först och sen kommer vi att tävla om torget så Uddevallaborna kan tycka till om hur torget ska se ut. Om hur Kungsgatan och Drottninggatan ska se ut, säger Essam El Naggar.

– Jag kan inte sticka under stolen att Torp har tagit mycket kraft från kommunen, men nu är vi klara med Torp så då siktar vi på centrala stan.

Så nu kommer man kunna se en förändring i Uddevalla centrum de kommande åren då?

– Ja, det kommer att bli stora förändringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".