Inte lönsamt flytta produktion, anser löntagarkonsulter

Det skulle vara möjligt att ha kvar delar av dammsugarproduktionen på Nilfisk Advance i Åmål. Det anser löntagarkonsulterna som granskat företaget planer på att flytta produktion utomlands. 

Dett är 160 jobb på spel på dammsugarfabriken i Åmål. Företagsledningen vill flytta produktionen till Ungern och Kina och på så sätt spara över 30 miljoner om året.
Beskedet kom i november och sedan dess har två löntagarkonsulter arbetat med att granska företaget. De är klara med sin rapport och har presenterat den för de fyra fackförbunden och företagsledningen.
Enligt rapporten tar det minst fem år att få vinst i en sådan produktionsflytt och det finns stora risker, som att kvaliteten sjunker och det blir svårt att hålla tidsplaner.
Därför finns det fördelar att ha kvar delar av produktionen enligt löntagarkonsukterna, säger metallfackets ordförande Kurt Johansson till Sveriges Radio Väst.
Nu börjar MBL-förhandlingarna på nytt om en eventuell flytt. Klart från början är att utvecklingsavdelningen med ca 25 personer blir kvar och i dagarna Börjar Nilfisk Advance söka fler medarbetare dit.
Charlotte Andersson