1 av 2
Den här suggan förlorade sina kultingar, men får nu ta hand om några andra istället. Foto: Filippa Bohlin/P4 Väst Sveriges Radio
2 av 2
Uppfödaren visar hur räven bet. Foto Filippa Bohlin/P4 Väst Sveriges Radio

Räven bet ihjäl tjugo grisar i Färgelanda

En rävtik i Färgelanda bet ihjäl tjugo kultingar på två nätter. Grisuppfödaren tror att rävhonan bet ihjäl de nyfödda kultingarna under eller strax efter födseln. 

– De var bitna så här, berättar grisuppfödaren och visar med handen tvärs över trynet på en av kultingarna som överlevde.

Spåren och de kultingar rävhonan lämnade i ladugården tyder på att de blev ihjälbitna under eller precis efter födseln. Första natten tog hon sig in genom dörren, andra gången, grävde hon sig in genom gödselluckan. Tredje gången stod en jägare på pass. Att en räv ger sig på tamsvin är ovanligt, annars är det inte okänt att vissa rävar specialiserar sig på den här typen av jakt, säger jaktvårdskonsulent Anders Nilsson på Svenska Jägareförbundet.

– Ofta så passar de på när kon eller tackan håller på med förlossningsarbetet, säger han. 

Att rävhonan dödar fler än hon och ungarna rimligtvis kan konsumeras handlar om rätt instinkt i en konstlad miljö.

– Många tror ju att de nöjesdödar, men det är inte fallet. de utsätts för en onormal situation där de kan bita ihjäl så många djur. En sådan situation uppstår inte i naturen för där flyr de andra djuren. Det är ett sätt at skapa ett förråd för framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista