Politiker i Munkedal oroade av krisande papperstillverkare

1:40 min

Munkedals bruk kan komma att drabbas av turbulensen i ägaren Arctic Papers ledning. Detta är något som oroar både politiker och Munkedalsbor.
– Man blir ju orolig eftersom det är en stor arbetsgivare, säger kommunstyrelsens ordförande Åsa Karlsson.

Vad ska man göra för att företag på mindre orter inte ska gå i konkurs? Kommentera gärna här.

– Det är vår största privata arbetsgivare till och med och det skulle påverka kommunen oerhört mycket.

Munkedals Bruk har tillverkat papper sedan nästan 300 år tillbaka. Och idag är det ett modernt bruk som sysselsätter 300 munkedalsbor och tillverkar 160 000 ton papper årligen. Men den senaste tiden har koncernen, Arctic Paper, skakats av bland annat avhopp och stora ekonomiska förluster. Bland annat lämnade koncernens vd sin post för några veckor sedan, finanschefen likaså. Och riskkapitalisten Jan Ohlsson lämnade sitt uppdrag i styrelsen eftersom han inte tror på bolagets nuvarande strategi.

Och struligheterna är något som oroar i Munkedal - de flesta jobbar själva eller känner någon som jobbar på bruket. Bland annat Ulf Engsfors. Han tror att om en konkurs skulle bli verklighet, eller bara att folk får börja lämna, så skulle det drabba inte bara Munkedal utan även kommuner runt omkring.

– Bruket betyder mycket för orten. Inte minst när området runtomkring inte har kapacitet nog att suga upp den arbetskraft som skulle friställas.

Vdn för Munkedals bruk, Göran Lindqvist, säger att struligheterna än så länge inte påverkat på det lokala planet. Men skulle det göra det skulle kommunen kunna ställas inför något de aldrig ställts inför tidigare säger kommunstyrelsen ordförande Åsa Karlsson.

– En konkurs skulle innebära 300 arbetslösa och det är gigantiskt för en kommun i vår storlek.

Adam Bergman

Adam Bergman, reporter sändare Sveriges Radio P4 Väst. Foto: Cajsa Vingros Carlson/P4 Väst

adam.bergman@sverigesradio.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista