Polisen inleder en teknisk undersökning av en brand i Uddevalla. Foto Anders Abrahamsson/P4 Väst Sveriges Radio

Västra Götalandspolisens nya datasystem krånglar

1:35 min

Med en tredjedel på semester och en brottslighet som knappast tar ut någon ledighet så har polisen fullt upp. Hade det inte varit för ett krav från Anders Karlsson, huvudskyddsombud på polisförbundet i Västra Götaland så hade sommarpolisens arbetssituation varit ännu värre.

– Enligt min uppfattning så har det många gånger blivit en ganska ohållbar situation, säger Magnus Gynäs vid Uddevallapolisen.

PUST är det ovanligt träffande namnet på ett inrapporteringssystem för enklare brott som i våras kom i en ny, problemtyngd version. Sedan dess har polisen i Västra Götaland testat datasystemet och polisens egna användarrecensioner har varit allt annat än lysande.

– Kollegor var förtvivlade över det här systemet. Man fastnade i det, det tog upp till fyra-fem timmar ibland att avrapportera en enkel anmälan i det här systemet.

Att lägga uppemot fyra timmar på en anmälan när en tredjedel av polisstyrkan är på semester det tyckte inte huvudskyddsombudet Anders Karlsson var någon bra idé.

– Vid ett möte med ledningen så ställde jag ett krav att under sommaren så skulle den enskilde polismannen själv få avgöra om man skulle avrapportera i det här nya systemet PUST, säger huvudskyddsombudet Anders Karlsson.

Fram till den 11 augusti kan alltså poliserna välja själva vilket system de vill använda, men polisassistenten Magnus Gynäs vid Uddevallapolisen känner inte till någon valmöjlighet.

– Det är mycket möjligt att jag har missat den informationen, men här i Uddevalla så jobbar vi med PUST när det är ett PUST-brott.

Vad tycker du om själva systemet som det ser ut nu?

– Det negativa som jag ser är att det är lite rörigt, det är en ovan arbetsmiljö. Det tar många knapptryckningar när man ska arbeta i systemet. Fördelen är att man håller sig i ett och samma system, om man till exempel haft en rattfylla så kan man hämta upp utblåsresultatet och direkt in i anmälan. Man pysslar inte med papper utan när anmälan är klar så skickas den till åklagare, säger Magnus Gynäs vid Uddevallapolisen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista