Extrapengar till försäkringkassans tjänstemän

Tjänstemän i Försäkringskassan får extrapengar för att behandla ärenden om sjukersättning, alltså förtidspension.
Det avslöjade TV-programmet Uppdrag Granskning häromkvällen. Och samma sak här i Fyrbodalsområdet, det vill säga Bohuslän, Dalsland med Trollhättan Vänersborg.

Det säger områdeschefen Jan Andersson, men det är ingen bonus menar han.
-Vi arbetar av ärendebalanser med hjälp av ersättning, utanför normal arbetstid. Man kan kalla det övertidsersättning man kan kalla det beting, säger an Andersson.
Det handlar om långtidssjukskrivna som har sjukpenning och kan leva något sånär drägligt på den.
Men enligt lag ska de få sjukersättning efter ett år, dvs det som hette förtidspension tidigare. Och den ersättningen är mycket lägre.
Och såna ärenden finns det många av, så många att Försäkringskassan ligger efter. Avslöjandet i Uppdrag Granskning handlade om just detta, att tjänstemän får extrabetalt för att få över så många de kan till den lägre ersättningen. 700 kronor per fall fick tjänskemännen.
Så ser det bättre ut i statistiken för sjuktalen. Men det håller inte Jan Andersson med om, för det mesta är ärendet i praktiken redan avgjort när försäkringstjänstemannen gör sin sammanställning och får extrabetalt för det.
- Dessutom har vi användt det här med arbete utöver ordinarie arbetstid även på ändra ärenden typ ersättning till funktionshindrade, säger Jan Andersson.