Lärarnas Riksförbunds förslag om att tillsätta två nya karriärtjänster inom läraryrket trädde i kraft för en månad sedan. Foto: P4 Väst.

Nu ska läraryrket bli mer attraktivt

1:31 min

Sedan ungefär en månad kan lärare söka speciella karriärtjänster, få högre lön och kalla sig lektor eller förstelärare. Ett försök att göra yrket mer attraktivt. Och lärarna är både positiv inställda och bär på farhågor.

Lärarnas Riksförbunds förslag om att tillsätta två nya karriärtjänster inom läraryrket trädde i kraft för en månad sedan. Lärare ska nu kunna titulera sig som förstelärare eller lektor och därmed få förhöjd lön. Orsaken är att man vill göra läraryrket mer attraktivt.

Helén Hedebrand är gymnasielärare och skyddsombud på gymnasieskolan Sinclair i Uddevalla.

– Jag tycker det är bra att det finns en karriärmöjlighet för lärare inom den pedagogiska biten, att man kan utvecklas inom yrket och inte bara inom administrativa och ekonomiska tjänster, så att du får en chans att visa att du är en bra pedagog, säger gymnasieläraren Helen Hedebrand.

Den första juli i år kunde lärare börja söka tjänsterna som förstelärare och förstelärare med forskningsbakgrund, en så kallad lektor. Det är sedan upp till en huvudman att utforma exakt vad tjänsterna innebär och hur mycket mer lärarna kommer tjäna. Men gymnasieläraren Helén Hedebrand från Uddevalla ser en risk till favorisering i systemet.

– Det finns farhågor bland kollegorna att rektorer utser favoriter och att det inte är tydligt fastställt vilka krav det ska innefatta, att det inte finns några speciella meriter eller kunskaper att gå på utan allting utses godtyckligt då, säger Helén Hedebrand.

Varje skola sluter sina egna avtal med lärarna men vice ordförande i Lärarförbundet i Fyrbodal Larz Blomquist kan redan nu se att vissa skolor förhandlar utan några kollektivavtal.

– Kommunalförbundet mellan Trollhättan och Vänersborg, de som då har hand om gymnasieskolan Kunskapsförbundet Väst, den arbetsgivarn har valt att välja en egen linje och då har man inte tecknat ett avtal. Då är det klart att det kommer att bli fler frågor som vi kommer att behöva förhandla på vägen och det tycker vi är fel väg att gå, säger Larz Blomquist på Lärarförbundet i Fyrbodal. 

– Det hade varit bättre om vi hade kommit överens om det från början.Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista