Internationell matmarknad på Kungstorget i Uddevalla. Bild: Victor Jensen/P4 Väst Sveriges Radio

Ytlig kontroll av gästande matförsäljare

"Man kanske missar vissa brister"
1:16 min

Falafel, ostar och engelsk fudge är några av godsakerna man kan avnjuta dessa dagar på den internationella matmarknaden på kungstorget i Uddevalla. Maten ska inte bara vara god utan säker också. Men livsmedelsinspektören Jill Marcusson får nöja sig med ett varv på torget.

Borde myndigheterna ha större konstroll på kringresande matförsäljare? Kommentera här.

– Jag har kikat runt lite allmänt hur det ser ut. Hur förvarar de livsmedel? Har de tak? Allt ser väldigt bra ut.

Tur är det. För Jill Marcusson kan bara gå på ett yttre, allmänt intryck. När det gäller hitresta matförsäljare från andra kommuner och andra länder så har inte gästkommunen någon befogenhet att göra en vanlig livsmedelskontroll. Därför får livsmedelinspektörerna nöja sig med att de har ett registrerat tillstånd att servera mat hemifrån.

– Men man har befogenhet att gå in och stoppa en verksamhet om man ser att det är katastrofalt, att man brister i allt och därför inte kan ge säkra livsmedel, säger Jill Marcusson som ännu inte varit med om att man har stoppat en verksamhet.

Kan du se ett problem med att ni inte får kontrollera försäljare som är registrerade någon annanstans?

– Man kanske missar vissa brister. Men man får förlita sig på att de har kunskapen och att hemkommunen har den kontrollen på dem. Men visst är man nyfiken och man vill gärna in och prata med dem och se hur de hanterar kylförvaring och handtvätt och så. Jag hade gärna gått in där och kontrollerat lite.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".