Barn i Åmål kan bli utan tennisklubb. Foto: Hassan Ammar/Scanpix

Hundra tennisungdomar i Åmål kan stå utan träningshall i vinter

1:53 min

Över 100 tennisspelande ungdomar ser ut att stå utan träningshall i vinter. Detta efter att den nästan hundraåriga Åmåls Tennisklubb begärt sig själv i konkurs. Emil Linder och Kajsa Persson Tiler är två av ungdomarna som idag tränade på utomhusbanorna i Åmål.

– Det ska bli tråkigt, man får ju inte spela tennis och det är ju en av de roligaste sporterna tycker jag, säger Kajsa Persson Tiler.

– Det kommer bli tråkigt, men vi tränar i Säffle också, säger Emil Linder.

Det kanske måste bli fler resor till Säffle för tennisungdomarna i Åmål den här vintern, eftersom tennisklubben som ägde inomhushallen har begärts i konkurs. Det är efter en diskussion med kommunen om bidrag som började för flera år sedan. Föreningen har velat ha ett bidrag från kommunen på 80 000 kronor per inomhusbana och år, totalt ungefär en kvarts miljon. Enligt Roland Edvinsson, tidigare ordförande i tennisklubben, så hade han fått muntligt löfte om det från det socialdemokratiska kommunalrådet Mikael Karlsson. Men det är fel säger Mikael Karlsson.

– Nej, nej, nej det har vi inte gjort. Men däremot så konstaterade vi, vilket fritidschefen också var med på, att något annat stöd till föreningen, det är ju inte helt orimligt. Men summor har aldrig diskuterats över huvud taget.

Men något stöd för inomhusbanor har föreningen aldrig fått från kommunen. Det menar klubben är konstigt eftersom kommunen äger anläggningar för ishockey, fotboll och handboll och på så sätt hjälper dem att överleva ekonomiskt. Men att tennisen skulle vara lägre prioriterad håller Mikael Karlsson inte med om och säger samtidigt att det just nu pågår en utredning kring hur bidragen till idrottsföreningarna ska delas ut.

– Det finns ett reglemente kring det, så att det är ju inte någon som får mer än någon annan godtyckligt, däremot kan det säkert utformas på ett annat vis än vad det är utformat idag. Det är det som den här utredningen ska syfta till. Det som ändå varit till diskussion är att ungdomidrotten, den bör kanske premieras högre än vad den gör i nuvarandra bidragssystem, säger Åmåls socialdemokratiske kommunalråd Mikael Karlsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista