Sara Sundlo cyklar 60 mil för Musikhjälpen. Bild: Privat

Cyklar sextio mil för en god sak

"Man har ju aldrig åkt buss till skolan"
1:27 min

Har du sett en person på cykel mellan Härjedalen och Dals-Ed? Då har du antagligen sett Sara Sundlo som inte fick med sig cykeln på tåget och istället bestämde sig för att cykla hela vägen. 

– Jag hoppas vara framme ikväll, vid sju åtta ikväll kanske, säger en upprymd Sara Sundlo när P4 Väst får tag på henne i telefon. Först tutade det upptaget, men det var för att det var nedförsbacke. Sara Sundlo bor i vanliga fall i Uppsala men cyklade nu hem till sitt barndomshem i Dals-Ed.

Är det något som har hjälpt dig i dina cykelkunskaper tycker du?

– Att jag kommer från Ed? Ja, man har ju aldrig åkt buss till skolan. Det har ju jag aldrig fått göra. Det har ju varit cykla eller gå för att det är så nära, så det kanske det är.

När Sara Sundlo skulle ta hem sin cykel från sin praktik i Vemdalen i Härjedalen möttes hon av beskedet att hon inte fick ha med den på tåget om hon inte skruvade isär den först. Då bestämde hon sig för att cykla hela 60 mil, för en god sak.

– Förra året så fyllde jag 25 och bestämde mig att cykla för Musikhjälpen då. Sen är det bara att lämna igen dem när det är klart. Grejen nu är att jag vill sprida budskapet om vad Musikhjälpen är när det drar igång. Att folk tänker "ja, det var ju hon som cyklade". Så går folk in och kollar och märker att de kan göra världen till ett bättre ställe.

Hon startade i söndags vid tvåtiden och en punktering och ett kort stopp för att smörja kedjan i Karlstad senare har det inte varit några större problem menar Sara Sundlo.

– Det har gått väldigt, väldigt bra faktiskt. Jag är förvånad själv över hur min kropp har kunnat leverera som den har gjort. Det enda jag känner är träningsvärk i låren, men det försvinner ju efter några cykeltramp.

Hade du gjort det igen tror du?

– Om jag hade cyklat igen? Ja alla gånger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".