Istvan Fitus jobbade 16 år som båtbyggare på Orust men är nu arbetssökande. Foto: Oskar Lodin/P4 Väst

Nya regler på Arbetsförmedlingen - krångligt för arbetssökande

1:30 min

Från första september kommer arbetsförmedlingens kontrollera arbetssökandes aktivitet mer regelbundet. En av de som påverkas är Istvan Fitus i Uddevalla som varje månad kommer behöva skicka in en aktivitetsrapport, annars riskerar han att bli av med a-kassan.

– Jag hade svårt med svenska språket i början men för mig betyder arbtesförmedlingen någon som ska förmedla jobb och inte vara polis åt a-kassan, säger Istvan Fitus om de nya kraven på avrapportering.

Istvan Fitus jobbade 16 år som båtbyggare på Orust men är nu arbetssökande sedan ett och ett halvt år. Snart kommer han behöva rapportera in varje månad vilka ansträngningar han har gjort för att få ett jobb. Gör han inte det i tid så straffas han på samma sätt som om han inte dykt upp på ett möte. Detta sker enligt en ny åtgärdstrappa som arbetsförmedlaren Annika Johansson menar är mindre sträng än tidigare.

– Då blir man varnad, det är den första delen. Tidigare blev man avstängd så det är mycket mildare nu.

– Men det är klart att det inte är roligt att höra att vi skulle vara någon underrättelsetjänst. Men de flesta jag har pratat med tycker ändå det är bra.

Istvan Fitus ska in på ett informationsmöte om de nya reglerna på Arbetsförmedlingen i Uddevalla. Men han vill att bara veta en sak av Arbetsförmedlingen.

– Jag vill att de ska förklara för mig hur jag får jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista