Varma fotbollsspelare rekommenderas mineralvatten. Fotograf: Jonas Parthéen P4 Väst

Mineralvatten och huvudsköljning för varma fotbollsspelare

"Kranvatten räcker inte"
1:16 min

Idag väntas bli årets kanske varmaste dag och har man tur kan man bada. Men värre är det för fotbollsspelarna på Oddebollen i Uddevalla där termometern står på 29 grader.

– Vi har fått en bytta som vi kan doppa huvudet i, det är härligt, säger Mia som tillsammans med Margete och Nicholine från det norska laget Burre står på knä med drypande huvuden runt en hink med vatten.

Samma scen utspelar sig vid nästan alla svettiga avbytarbänkar på Oddebollen. Borta vid sjukvårdstältet sitter läkaren Agneta Malm.

– Häller man kallt vatten lver huvudet så reagerar kroppen väldigt snabbt eftersom att huvudet är så kärlrikt.

För den som inte vill bli dyngsur finns det fler sätt. Agneta gick redan innan turneringen ut och redde ut ett vanligt missförstånd.

– Det räcker inte med kranvatten för då späder man ut kroppens salter, så att man kan få saltbrist. Vi har sagt att man ska ta varnnan liter kranvatten, varannan liter mineralvatten för då får man i sig salter.

Under sina femton år på turneringen har Agneta aldrig fått in någon med allvarliga symptom på värmeslag. Kanske är det tack vare vattenspannarna och högtalarutropen som påminner spelarna om vätskeintaget. I vilket fall verkar det så på försäljningen.

– Vi har fått en extraleverans med bubbelvatten för det tog slut igår, säger Kicki Broberg, matansvarig på Oddebollen.

Oskar Lodin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".