Mycket få kvinnliga Ica-handlare

1:44 min

Det är överväldigande majoritet män som driver Ica-butiker visar en kartläggning som P4 Väst har gjort. Av 41 ICA-butiker i vårt område drivs 33 av män och när kvinnor står som ägare drivs butiken ofta tillsammans med en man.

Johanna Isaksson på Ica Supermarket i Trollhättan är ett undantag och har funderat på orsaken till att så få kvinnor når ledande positioner inom Ica.

-- Jag tror att många gånger kan det vara så här, du läser annonsen om att Ica Kvantum söker den här personen och du ska vara så här och så här, och då är det kanske inte jättemånga kvinnor som känner igen sig och vågar inte söka, säger Johanna Isaksson.

– Då faller många kvinnor bort för de har kanske en annan bild av sig sjäva, en lite sämre bild av sig själv än vad det faktiskt är, och många gånger är män bättre på att sälja sig själv, fortsätter hon.

Ica-handlarnas Förbund har försökt att rekrytera fler kvinnliga handlare genom att ta in fler kvinnor på interna utbildningar, men den senaste statistiken från förbundet visar att det bara finns två kvinnor bland de 40 handlare som tagit över butiker det senaste året. Så det gör inte tillräckligt tycker Johanna Isaksson,

-- Man har inte kommit dit man ville, säger Johanna Isaksson. Det har säkert hjälpt fram fler kvinnor till högre positioner i olika butiker men kanske inte till handlarposten.   

 Men Johanna Isaksson trotsar alltså trenden och har satt upp ett eget mål.

-- Jag hoppas ju och tror att min meriter räcker till att ta mig dit jag vill, säger Johanna Isaksson. Kvantumhandlare vill jag bli i alla fall.

Jörgen Winkler

jorgen.winkler@sverigesradio.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista