Mannen dömdes först till åtta års fängelse av Vänersborgs tingsrätt för att ha knivhuggit en 48-årig man som skulle vittna i ett brottmål om hur han bland annat utsatts för våldtäkt.Bild: Jimmy Kirvesmäki/P4 Väst Sveriges Radio
Vänersborg

31-åringen frias från misstankarna om försök till mord

1:16 min

Hovrätten friar 31-åringen som dömdes till fängelse i tingsrätten för mordförsöket på Bokgatan i Vänersborg. Istället för åtta år döms han för narkotikabrott och stöld och får tre månaders fängelse. Men polisens Thord Haraldsson menar att det inte finns någon annan som kan misstänkas för brottet.

Mannen dömdes först till åtta års fängelse av Vänersborgs tingsrätt för att ha knivhuggit en 48-årig man som skulle vittna i ett brottmål om hur han bland annat utsatts för våldtäkt.

Men hovrätten för västra Sverige ändrar nu domen och friar i stället mannen från anklagelserna om mordförsök.

Det var i början av februari som 48-årigen knivhöggs i närheten av sitt hem på Bokgatan i Vänersborg. Han fick ett tiotal hugg med livshotande skador som följd. Mannen lever nu på hemlig ort och kommer att behöva leva skyddad lång tid framöver, rapporterar SVT:s Västnytt.

Men vem som knivhögg honom är alltså inte helt klart, för hovrätten tycker inte bevisen räcker för att entydigt binda den åtalade till knivattacken och därför frias han från den.

Det var mörkt när mannen överfölls, så han såg inte den attackerande mannens ansikte och kände heller inte igen rösten.

De dna-spår som visar att den åtalade varit i kontakt med den knivhuggnes dunväst, visar enligt rätten inte att det skedde just vid överfallet utan kan ha kommit vid ett tidigare tillfälle.

Mannen, 31 år gammal, har hela tiden bedyrat sin oskuld och förnekar övergrepp i rättssak.

31-åringens advokat Bengt-Erik Sik säger till P4 Väst att han är i stort sett är nöjd med domen och att han hade räknat med en frikännande dom.

Däremot trodde han  hovrätten även skulle fria 31-åringen från stöldmisstankarna som tillsammans med narkotikabrott nu ger honom tre månaders fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista