Det finns stor risk att elektronik blir skadat när åskan drar in och man rekommenderas att koppla ur datorer och annan elektronik. Foto: Scott M. Lieberman/Scanpix

Försäkringsbolagen varnar: Dra ur sladden!

2:25 min

− Tänk också på att säkerhetskopiera de viktigaste datafilerna. Förlorade familjebilder eller viktig information är inget man kan få tillbaka på försäkringen, säger Hans Möller på försäkringsbolaget If.

HAR ÅSKAN KOMMIT TILL DIG? RAPPORTERA HÄR

Nu går försäkringsbolagen ut och varnar om att dra ur sladdarna för att minimera skadorna på elektronik inför eftermiddagens åskoväder.

Åska vållar skador för miljontals kronor i svenska hem varje år. Bara försäkringsbolaget If har omkring 700 anmälda åskskador per år. Främst är det elektronisk utrustning som går sönder.

- Den enklaste och billigaste åtgärden är att dra ut alla sladdar till den elektroniska utrustningen när det åskar. Men det är ju inte alltid man är hemma. Det säkraste är därför att installera jordfelsbrytare och ett överspänningsskydd som automatiskt slår av strömmen vid en spänningstopp, säger Caroline Uliana, informationschef på försäkringsbolaget If.

Den absoluta merparten av alla skador som förorsakas av blixtnedslag beror på överspänning när blixten följt el- eller teleledningar in i byggnaden. Det behövs bara en sekundsnabb spänningstopp för att datorn eller TV-apparaten ska förstöras.

– Egentligen ska man inte befinna sig ute på öppet vatten när vi har så kraftig åska som rör sig in, säger Marcus Sjöstedt, metrolog på SMHI till P4 Väst.

En klass 1-varning för åska betyder risk för omfattande åska som medför "stora störningar i el- och telefontrafiken", enligt SMHI:s definition. Det kan också innebära kraftiga vindbyar och skyfallsliknande regn.

Det finns stor risk att elektronik blir skadat när åskan drar in och man rekommenderas att koppla ur datorer och annan elektronik. Dessutom säger Marcus Sjöstedt att man ska undvika att duscha om man hör att åskan är i närheten.

Läs mer här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista