Förhandlingarna fördes bakom lyckta dörrar i Vänersborgs tingsrätt Foto: Victor Jensen
Trollhättefallet

Båda misstänkta i Trollhättemordet omhäktas – huvudmisstänkte utlämnas inom nio dagar

Åklagaren: Det var ett korrekt beslut
1:09 min

De två män som misstänks för skyddande av brottsling i fallet med den försvunna tvåbarnsmamman i Trollhättan omhäktades i dag av Vänersborgs tingsrätt. Samtidigt står det klart att den mordmisstänkte 36-åringen utlämnas från Polen till Sverige senast den 15:e augusti.

Båda två häktades på sannolika skäl och nu för grovt brott, anledningen till det är enligt tingsrätten att den huvudmisstänkte 36-åringen nu är häktad i sin frånvaro för mord.

Åklagaren har nu fram till den 20:e augusti på sig att väcka åtal.

– Det är ett beslut som ligger i linje med vad jag begärde, så jag tycker det är korrekt, säger vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell

Hur ser utredningsläget ut?

– Det är en omfattande utredning. Det är mycket åtgärder som ska göras och det är mycket som har gjort. Men vi jobbar på, säger Rinsell, som inte kan svara på när de analyssvar man väntar på kan komma.

När domaren meddelade beslutet satt 35-åringen och höll sig med högerhand för ansiktet och tittade ner i bordet. Både han och den misstänkte 31-åringen medverkade via länk från häktet i Uddevalla tillsammans med sina försvarare.

Åklagaren uppger att de två häktade har vallats med bil och att de har lämnat uppgifter som i vissa väsentliga delar inte stämmer överens med varandra när det gäller plats och färdväg.

Männens versioner skiljer också från de uppgifter som lämnats av den huvudmisstänkte 36-åringen.

Nu har svenska polisens internationella sektion fått besked från polska myndigheter att 36-åringen kommer att utlämnas till Sverige senast den 15:e augusti.

– Men exakt när utlämningen kommer att ske är inte bestämt, uppger polisen presstalesman i Stockholm.

Åklagaren säger att det är viktigt att få 36-åringen till Sverige.

– Eftersom han är huvudmisstänkt är det klart att vi vill ha honom på plats, säger Per-Erik Rinsell.

Det är drygt fem veckor sedan som tvåbarnsmamman försvann och polisen hittade stora mängder blod i hennes lägenhet. Sökandet efter henne pågår fortfarande.

I förra veckan fick polisen också tips om en brandplats bara 500 meter från den plats där de misstänkta tillbringade den aktuella natten, enligt åklagaren. Där hittades bland annat ett örngott och nu väntar polisen på analyssvar.

Mordet på tvåbarnsmamman i Trollhättan

Natten till den 30 juni försvann en 23-årig kvinna från Trollhättan. En 36-årig man begärdes häktad misstänkt för människorov, men Vänersborgs tingsrätt tyckte bevisningen var för tunn och mannen släpptes.

Senare häktades två män, en 31-åring och en 35-åring, på sannolika skäl misstänkta för skyddande av brottsling och i slutet på juli häktades 36-åringen i sin frånvaro, den här gången misstänkt för mord.

8 augusti hittades kvinnan död intill en väg utanför Grästorp. Den mordmisstänkte 36-åringen befann sig i Polen och överlämnades till Sverige den 14 augusti.

Den 16 augusti häktades han på sannolika skäl misstänkt för mord. 

Alla tre män dömdes i tingsrätten i slutet av december. Den nu 37-årige mannen dömdes till 16 års fängelse för mord, och de medåtalade dömdes även de till fängelse.

Domarna överklagades till hovrätten, som fastställde tingsrättens domar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".