Johanna Isaksson driver ICA Supermarket i Trollhättan och är en av få kvinnliga Ica-handlare. Foto: Jörgen Winkler
P4 Väst granskar

Ica erkänner: Det är för få kvinnor bland handlarna

1:36 min

- Det är alldeles för dåligt på ren svenska säger Thomas Kanestad som är verksamhetschef på Ica-handlarnas förbund.

Efter P4 Västs granskning av könsfördelningen bland Ica-handlarna medger nu Ica-handlarnas förbund medger att de varit för dåliga på att rekrytera kvinnor till driva butiker.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Av de senaste 40 butikerna som Ica annonserat ut var det bara två kvinnor som fick förtroendet att bli Ica-handlare. Det tycker Thomas Kanestad är alldeles för dåligt men han säger att det finns en ambition att få in många fler kvinnor i organisationen.

– Ledarskapet kommer att kräva det som många kvinnor är duktigare än män på i framtiden, säger han.

Förbundet har också lyckats få med fler kvinnor på de interna utbildningar som förbundet ordnar men det märks alltså ännu inte i statistiken över nya ägare till Ica-butiker.

Johanna Isaksson som driver Ica Supermarket i Trollhättan tror att en stor orsak till att det är så få kvinnor som Ica-handlare är hur Ica annonserar ut jobben.

– Därför tycker jag att man från första början ska förändra rekryteringsprocessen och inte frågar efter typiskt manliga egenskaper utan är mer öppen i rekryteringen, säger Johanna Isaksson.

Och verksamhetschefen Thomas Kanestad kan bara hålla med.

– Det kan väldigt lätt bli ekonomiska termer och väldigt fyrkantigt manligt skrivet. Frågan är om vi inte appellerar kvinnor att söka ens och då får vi titta på hur vi skriver annonserna, säger Thomas Kanestad.

Men Ica håller på med en ny översyn och den bör ge resultat enligt Thomas Kanestad.

– Om vi skulle titta fem år framåt så är jag övertygad om att vi har fler kvinnor än vi har idag. säger Thomas Kanestad men tillägger att det säkert tar 10-12 år innan andelen kvinnliga Ica-handlare är så många som 40 procent.

"Man har inte kommit dit man ville" Läs mer här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista