Peter Lundström och Crister Blüme vid målgången för Dalslands kanotmaraton+

Hundratals kanotister ska paddla styrkeprovet Dalslands kanotmaraton+ på lördag.

1:18 min

– Nu ska alla saker ställas i ordning. Alla bryggor ska ut och alla dunkar ska ut och skyltar och så vidare, säger Crister Blüme som är ansvarig arrangör.

Hela 55 kilometer ska kanotisterna paddla. Runt 700 personer kommer att starta från Baldersnäs klockan åtta på morgonen.

Det har varit mycket arbete för arrangörerna och det krävs många funktionärer.

Det är tioårsjubileum för Dalslands kanotmaraton+ i år. Det är många personer som återkommer från år till år. Det gäller både tävlande och funktionärer. Peter Lundström från Bengtsfors paddlade loppet första året men efter det har han varit funktionär. Nu senast vid målgången då de tävlande är mycket trötta efter många timmar.

– Det är naturligtvis en hel del som har ramlat i och när de kommer fram är det många som inte tar sig ur kajaken själv då benen är bortdomnade, säger Peter lundström.

Varför delta i tävlingen?

– Det är skoj och det är roligt att se en sådan stor tävling i Bengtsfors. Det året när jag själv paddlade var det jättehäftigt att komma i mål i Bengtfors tillsammans med alla andra deltagare, säger Peter Lundström.

Nästa år blir det en kanotvecka i Bengtsfors tillsammans med svenska kanotförbundet. Många fler tävlingar och förhoppningsvis många fler deltagare.

– Det kommer bli landskamper i kajakpolo och det kommer bli supersprint. Vi kommer förhoppningsvis arrangera en forskajaktävling mellan Bengtsfors och Billingsfors, säger Crister Blüme som strävar efter att Dalslands kanotmaratontävling ska bli störst i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista