Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Trollhättan

Miljöförvaltningen: Bada inte i Trehörningen

1 av 3
Anna Kölfeldt, miljöchef Trollhättan kommun framför Trehörningen. Foto: Adam Bergman
2 av 3
För några år sedan var det algblomning i Trehörningen och Morgan Karlsson är orolig att det nu ska hända igen. Foto: Morgan Karlsson
3 av 3
För några år sedan var det algblomning i Trehörningen och Morgan Karlsson är orolig att det nu ska hända igen. Foto: Morgan Karlsson

Miljöförvaltningen i Trollhättan avråder från att man badar i sjön Trehörningen. Anledningen är att det har skett ett större utsläpp av avloppsvatten där under flera dagar.

Utsläppet upptäcktes under tisdagen och beror på att en pumpstation har gått sönder.

Efter utsläppet av avloppsvatten i sjön Trehörningen utanför Trollhättan är en av markägarna vid sjön, Morgan Karlsson, starkt kritisk till hur avloppsledningen är utformad. Han säger att det tidigare har varit problem flera gånger.

– Ledningen ligger och flyter i en mosse och då om det regnar mycket så bryts den av i och med att grundvattnet går upp och ner. Det har hänt flera gånger de senaste 15 säkert fem sex gånger och så rinner det ner i ett dike till sjön.

Men den här gången var det inte ledningen som brast utan i stället var det en avloppsbrunn som har gått sönder. Det gjorde att avloppsvatten pumpades ut i sjön i stället för till reningsverket. Under tre dagar har totalt 1 500 kubikmeter avloppsvatten runnit ut.

Trollhättans energi är ansvarig för avloppsledningen och den ska nu bytas ut för att förhindra framtida utsläpp, säger Johan Bengtsson som är VA-chef.

– Vi satsar ändå på att lägga dit en ny ledning när man bygger cykelbana från Trollhättan till Sjuntorp.

En risk om man trotsar badförbudet är att man kan drabbas av magsjuka om man får en kallsup. Markägaren Morgan Karlsson är rädd att det kommer ta lång tid innan sjön blir helt återställd.

– Det kommer ta år att få rent den sjön. Omsättningshastigheten i den sjön är bara 0,85 gånger per år, för det är så dåligt tillflöde.

Rekomendationen att inte bada i Trehörningen gäller tills dess att kommunen har har fått provsvar på att vattenkvaliteten är bra och det kan ta några dagar, säger Anna Kölfeldt, miljöchef i Trollhättan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".