Fångade tjuven på bild och fick tips på Facebook

1:11 min

Efter fräck stöld från motorcykelaffären Bike i Trollhättan förra veckan fick ägaren Jerker Axelsson nog. Han la ut bilder på tjuven på Facebook och fick snabbt in tips. Men polisen är kritisk.

Den fräcka stölden när en kund helt sonika tog med sig en motorcykel och försvann när försäljaren vände ryggen gjorde att Jerker Axelsson ville göra något radikalt. Han tog bilderna som övervakningskameran hade tagit och la ut på Facebook. Resultatet lät inte vänta på sig.

Genom tipsen kunde alltså inte bara en bild utan också ett namn och uppgifter om var personen hade varit synlig med motorcykeln lämnas över till polisen. Men Jerker Axelsson är medveten om att det finns risker också.

Ett annat problem är att bilder på facebook får kommentarer. Kommentarer som man kanske inte vill se under sin bild. Lösningen som Jerker Axelsson vill se är att polisen skulle ha en sida där man lägger ut bilder från övervakningskameror på tjuvar för att få in tips.

Men polisens presstalesman Björ Blixter vill avråda de som drabbats av brott att lägga ut bilder från övervakningskameror på Facebook.

Det bästa är att kontakta polisen som kan bedöma om en bildpublicering på nätet är det bästa sättet att få in tips. Polisen publicerar redan idag bilder av misstänkta gärningsmän på nätet.

Tidigare idag berättade vi att företaget Bike i Trollhättan la ut bilder på Facebook efter en stöld i förra veckan och fick snabbt tips på vem den misstänkta tjuven var.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista