Sjuksköterskan Ulla Björk ser kollegorna trötta ut sig när de jobbar dubbla arbetspass. Foto: Marie Mattsson/P4 Väst

De jobbar 15 timmar i sträck för att rädda NÄL

Nu-sjukvårdens sjuksköterskor har fått betala priset när semestervikarierna uteblev.

– Dubbelpass, på upp mot 15 timmar, har varit vanliga, säger sjuksköterskan Ulla Björk.

– Det finns många som jobbat väldigt många dubbelpass, ett räckte för mig. Man blir trött i kroppen, trött i huvudet och okoncentrerad, säger sjuksköterskan Ulla Björk.

På hjärtavdelningen har de bara haft en sommarvikarie inne, när de egentligen behövde omkring tolv. För att ändå klara verksamheten har ett antal vårdplatser på avdelningen stängts och patienter har fått ligga på andra avdelningar.

Men personalen har ändå inte räckt till och då har de ordinarie sjuksköterskorna fått ställa upp. Dubbla arbetspass, mellan kvart i sju på morgonen till halv tio på kvällen har varit vanliga.

– De flesta gör det av solidaritet, tänker att om jag inte gör det får andra inte semester.

Personalbristen har varit mer kännbar den här sommaren än tidigare år, säger Ulla Björk. Nu-sjukvården misslyckades med att locka till sig sjuksköterskevikarierna och Ulla tror att regionen bland annat måste höja lönerna för att få till en förändring:

– Lönen är alltid ett skäl och utvecklingsmöjligheter och en bra arbetsmiljö, vilket vi knappast har nu.

– Vi vill inte slita ihjäl oss, säger Ulla Björk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista