Aileen Törnby med familj från Römskog på båtsemester i Bengtsfors. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio

Båtsemester på Dalslands kanal populär i år

1:19 min

Det varma vädret drar folk till vattnet. I Dalslands kanal och i Vänern har båtlivet frodats. Dock skiljer sig siffrorna för båtturismen rejält mellan orterna.

I Bengtsfors turistar norskan Aileen Törnby från Römskog med familj i familjebåten.

– Vi har båten i Östervall och slussar ner hit. Det är en bra semester och kanalen är mysig. Man åker in till de små ställena och ungarna tycker det är jättekul, säger Aileen Törnby.

Trafiken i Dalslands kanal har ökat med 10 procent till 15 procent i år jämfört med förra året enligt vd:n för Dalslands kanal, Benny Ruus. Men det är en bit kvar till toppnoteringen från år 2006.

Frågan är var båtturisterna kommer ifrån. Nere i Vänersborgs gästhamn har beläggningen gått ner med över 25 procent i år jämfört med förra året och det är där båtturisterna utifrån hamnar när de väl slussat färdigt i Göta Älv.

Dick Netterlid äger gästhamnen och tror att mycket beror på den allmänna nedgången i båtbranschen.

Fast det finns en tydlig trend för båtarna längs Vänerkusten – i år har de stannat kvar i Vänern.

– Anlöpen i de flesta gästhamnar i Vänern har inte minskat något nämnvärt. Det beror antagligen på att förra årets dåliga väder gör att båtägarna stannar kvar i år i Vänerland, säger Dick Netterlid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista