Skulle läraren tacka nej måste eleverna i årskurs 4 till 6 flytta in till någon skola i Strömstad när det är dags för skolstart om en dryg vecka. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Hopp om att hitta lärare till barnen på Koster

"De säger att de vill ha kvar skolan lika mycket som oss föräldrar"
1:15 min

En behörig lärare har fått förfrågan och ska lämna besked imorgon fredag, säger Barn- och utbildningsnämnden i Strömstads ordförande, socialdemokraten Pia Tysklind. Men detta är andra läraren som försökts rekryteras denna sommaren – den förra tackade nej samma dag som kontraktet skulle skrivas.

Detta är inte första gången som kosters föräldrar varit oroliga inför höstterminens start. De senaste läsåren har lärarna sällan stannat mer än ett år.
Nu ska en ny lärare vara på väg in men det såg likadant ut i början av denna sommaren.
Då skulle en lärare sluta och en ny person hade rekryterats – men samma dag som hon skulle skriva på kontraktet ångrade hon sig. Hon hade istället fått en annan tjänst på fastlandet.
Då uttryckte kosterföräldrarna en oro för att skolan skulle läggas ner.

– Det är jätteviktigt att ha kvar skolan på Koster, sa Jenny Larsson då. Kommunen säger att de värnar om skolan lika mycket som vi. Och de säger att de vill ha kvar den.

Nu ska alltså en ny lärare ha tillfrågats, något som bekräftas av barn och utbildningsnämndens ordförande Pia Tysklind. Och föräldrarna på Koster kan bara hoppas att det hela nu får en lösning, för om bara någon vecka sätter skolan igång igen. Och tackar inte denna läraren ja få föräldrarna sätta barnen på färjan in till Strömstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".