Foto: Pressbild
SOMMARRADION

Ovanligt nytillskott på Nordens ark

4:13 min

Förra året fick den mindre pandan på Nordens ark två ungar, efter att de inte haft några pandaungar där på fem år. Och nu har det hänt igen - två små pandaungar föddes för en månad sen, men det är först nu som Nordens Ark går ut med nyheten.

Den mindre pandan finns i flera av Europas djurparker. Arten är inte helt lätt att hålla då en stor den av deras diet består av bambu som inte växer vilt i Sverige och därför måste odlas på plats. Den mindre pandan är en duktig klättrare men kan inte hoppa. Det gör att man inte behöver bygga burar eller höga staket utan "bara" behöver försäkra sig om att den inte kan klättra ut ur hägnet.

Nordens Ark har genom åren fått sjutton pandaungar. Arten ingår i det europeiska avelsprogrammet EEP, European endangered species programme, som arbetar för att rädda och bevara utrotningshotade djur.

I ett område i norra Indien pågår sedan 1996 ett projekt med mål att förstärka den befintliga populationen av mindre panda i Indien. Mycket tid ägnas åt forskning om den mindre pandan och dess beteende i det vilda.

Arten har funnits länge i världens djurparker och kunskapen om dem i fångenskap är stor. Däremot saknas mycket kunskap om den mindre pandan i det vilda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista